See ohtlik vapsik

3 minutit lugemist

2011. aasta septembris suri Harjumaal Suursoo külas ilmselt vapsikult nõelata saanud 45-aastane terve mees, kelle aitamiseks kiirabi oli võimetu – surm saabus anafülaktilise šoki tagajärjel.

Vapsik (vespa crabro).

25. septembri hommikul tahtis poeg Ivar ema sõnul paar aastat seisnud palgivirnale uut katet peale panna, kuid sai kaela nõelata putukalt, kes Iira arvates võis olla vapsik.
Ema leidis poja maja ees lebamas ning kui Ivaril ilmnesid hingamishäired, kasutas ta poja aitamiseks oma astmapiipu. Iira kõneles, et poeg oli tervislike eluviisidega ja tal polnud ka mingit allergiat.
Naine on läbinud esmaabikursused ning kasutas õpitut elustamiseks, 22 minutiga oli Tallinnast kohal esimene kiirabibrigaad ja natuke hiljem ka teine, kuid hoolimata meedikute oskuslikust tegevusest ühendati 45 minuti pärast juhtmed lahti.
„Putukad on vist asunud meie planeeti vallutama,“ püüdis ema kaotusele põhjust leida.
2006. aastal suri Türisalus 35-aastane mees, kes sai vapsikult selga nõelata. Veel kaks aastat varem kaotas Pärnus elu 56-aastane mees, keda vapsik nõelas näkku.
Vapsik ehk vespa crabro on Euroopa suurim herilaseliik. Vapsikud nõelavad ärritusseisundis, nende mürk alandab vererõhku ning tekitab eluohtlikke verevarustuse häireid.

* * *

OSKA ABI ANDA!
Herilase, eriti vapsiku nõelamine võib endaga kaasa tuua tugeva allergilise reaktsiooni. Mida saavad kohalviibijad kuni kiirabi saabumiseni teha, et aidata nõelata saanud inimest, kellel on tekkinud rasked sümptomid.
Mida kiiremini tekivad pärast herilase nõelamist sümptomid, seda raskem on tavaliselt allergiline reaktsioon. Harvadel juhtudel võib tekkida ka anafülaktiline šokk, mis on eluohtlik seisund. Siis on ainuke variant kutsuda kohe kiirabi. Raskete juhtumite puhul juhendab kohapeal olijaid häirekeskuse meedik, kes juhendab nii kaua, kuni kiirabi kohale jõuab.
Kiirabi tuleb kutsuda kohe, kui turse laieneb kiiresti. Kui herilane on sutsaka ära andnud ja kohe tekib turse, siis tuleb viivitamatult kutsuda kiirabi. Ohtlik on hingamis- ja neelamisraskus ning tunne, et kurk on paks. Kui silmalaud ja huuled lähevad turse ning tekib tunne, et ei saa enam neelata. Veelgi raskemad reaktsioonid on iiveldus, oksendamine ja väga tugev peavalu. Paljud kannatanud ütlevad ka, et tekib minestustunne. Osadel tekivad südame rütmihäired.
Väga tähtis on kätte saada herilase astel, kuna seal sees on mürgipaun ja sealt eraldub veel mürki. Tuleks vaadata, kas astel on alles, ja see ära võtta.
Koduses apteegis võiks olla antihistamiinset ravimit ehk allergiaravimit. Samuti peaks külmkapis olema n-ö stardivalmis külmakott ning jää.
Nõelamiskohale saab panna jääd või külmakoti. Kui nägu läheb turse ja huuled on paistes, siis kodustes tingimustes saab jääkuubiku suhu panna seni, kuni inimene on teadvusel. Kui neelata enam üldse ei saa ja huuled on väga paistes, nägu ja kõrvad punetavad ja sügelevad, siis saab võtta väikse käterätiku, teha selle jääkülma veega märjaks (maapiirkondades on hea kasutada külma kaevuvett), välja väänata ja panna rätik ümber kaela. See ei lase kõril umbe minna.

Tunnuspildil: Vapsik

MAAJA

 

NB! Loe ka:
Mürkmaod ja maomürgid
Kuidas tunda ära mürkseeni?
Eesti kõige ohtlikumad mürktaimed
Ettevaatust – mõrvarmeduus!
Punase mere võlud ja ohud (galerii)