Veinisõbrad ei suuda vahet teha odaval ja kallil veinil!

1 minutit lugemist

Suurem osa veinijoojaist ei suuda teha vahet odaval lurril ja sellest kuni kuus korda kallimatel markidel, näitab teaduslik maitsevõrdlus.

Uurimus annab mõista, et „erilise“ pudeli eest lahkelt kopsakaid summasid välja käies maksavad paljud meist eelkõige sildi eest. Edinburgh’ teadusfestivali raames võttis pimetestist osa 578 vabatahtlikku katsealust.
Osalejatele pakuti valikut punaseid ja valgeid veine alates toodetest pudelihinnaga alla viie naelsterlingi kuni hinnavahemikku 10–30 naela küündivate margiveinideni. Katsealustel ei palutud teha muud kui öelda, millised veinid on maitse järgi otsustades odavad ja millised kallid. Lihtsalt huupi pakkudes oleksid nad tõenäosuse reeglite kohaselt pidanud 50 protsendil juhtudest õigesti arvama. Täpselt selliseks täpsuse määr antud katses osutuski, mis näitab, et vabatahtlikud katsealused ei suutnud veine ainuüksi maitse alusel eristada.
Uurimuse läbiviija, Hertfordshire’ ülikooli psühholoogiaprofessor Richard Wiseman kommenteeris: „Tulemused on tähelepanuväärsed. Inimesed ei suutnud odavaid veine kallistest eristada, mistõttu on järeldus praegustel finantsilises plaanis problemaatilistel aegadel ühemõtteliselt ilmne – meie testitud odavad veinid maitsesid sama hästi kui nende kallid ekvivalendid.“
Pimetesti hõlmati nii odavaid kui kalleid veine sortidest Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Chardonnay, Merlot, Rioja, Shiraz ja Claret. Võrreldi ka kaht šampanjamarki pudelihindadega 17,61 naela ja 29,99 naela.

NB! Parim ja tõhusaim pohmelliravim on nn merevaigu hape (Янтарная кислота), mida müüakse tablettidena (ühes pakendis 10 tabletti) Tervisepoodides. Juba alkoholi tarvitamise ajal või peo lõppedes on soovitav võtta 4–6 tabletti ja vähemalt klaas vett peale juua. Juba tunni aja pärast on sul pea selge ja ei mingit peavalu hommikul!

MAAJA