Oli aasta 1904

9 minutit lugemist

JAANUAR
4. Ameerika president Theodore Roosevelt selgitab USA Kongressile, et USA-l pole mingit osa Panama revolutsioonis. President rõhutab, et on ükskord aeg asuda kanali ehitamisele.
13. USA ja Hiina sõlmivad kaubanduskokkuleppe, mis avab Mandžuuria ja Mukdeni linna sadamad välismaistele kaupmeestele.
13. Jaapan teeb Venemaale viimased ettepanekud Mandžuuria kohta. Vene välisminister Vladimir Lamsdorff selgitab: „Mandžuuria pole Venemaal enam läbirääkimiste objektiks Jaapaniga, see maa läheb korda ainult Venemaale ja Hiinale.“
19. Saksa parlamendis toimub debatt seoses vene anarhistide väljasaatmisega Saksamaale.
22. Norra linn Olesund põleb maatasa. 12 000 inimest jääb peavarjuta.

Ja veel…
Inglismaal jõustub sõidukite registreerimise seadus. Esimese numbri A 1 saab Earl Ruselli auto.
Rosa Luxemburg mõistetakse Saksa keisri solvamise pärast kolmeks kuuks vanglasse.

VEEBRUAR
1. Jaapan katkestab igasugused läbirääkimised Venemaaga.
7. USAs põleb suurem osa Baltimore linnast maatasa. Hukkub palju inimesi. Ainelist kahju hinnatakse 50 miljonile dollarile.
8./9. Öösel ründavad Jaapani torpeedokaatrid Vene eskaadrit Port Arturi reidil ja vigastavad kolme laeva. 9. veebruaril toimub Jaapani eskaadri ja Port Arturi kindluse vahel tulevahetus. Algab Vene-Jaapani sõda.
9. Jaapanlased võtavad Koreas võimu enda kätte.
10. Jaapan kuulutab ametlikult sõja Venemaale. Admiral Heihahiro Togol õnnestus läbi viia kiire mobilisatsioon. Togo eskaader asus piirama Port Arturi. Tsaar Nikolai II suureks lootuseks on Balti laevastik admiral S. Rožestvenski juhtimisel.
10. Suurbritannias avaldatakse raamat belglaste metsikuste kohta Kongos.
21. Vene sõjaminister Aleksei Kuropatkin nimetatakse maavägede ülemjuhatajaks Mandžuurias.
23. Korea ja Jaapan sõlmivad liidu.
24. Suurbritannia teatab oma neutraliteedist Ida-Aasias toimuvas sõjas.
27. Lõpetatakse raudtee rajamine üle jäätunud Baikali järve.
28. Kokkupõrked Vene ja Jaapani eelvägede vahel Pjöngjangi lähedal.

MÄRTS
3. Saksa keiser Wilhelm II räägib nn. Edisoni trumlile. See on maailma esimene säilinud „poliitiline“ helidokument.
3. USAs Springfieldis toimuvad suured valgete väljaastumised värviliste vastu. Politsei on sunnitud vahele segama.
22. Ilmub esimene värvifoto ajalehe („Daily Illustrated Mirror“) esiküljel.
25. Taani Folketing võtab teisel lugemisel vastu seaduseelnõu projekti kurjategijate füüsilise karistamise kohta.

APRILL
1. Prantsusmaal eemaldatakse kohtusaalidest krutsifiksid ja religioossed pildid.
1. Tugev maavärin Kosovos põhjustab suuri purustusi.
6. Õppivad naised võivad edaspidi sooritada eksami gümnaasiumiõpetaja elukutse saamiseks – „examen pro facultate docendi“.
8. Suurbritannia ja Prantsusmaa sõlmivad liidu koloniaalvaldustega seotud tüliküsimuste lahendamiseks. Seega on Entente cordiale loodud.
13. Vene soomuslaev Petropavlovsk sõidab Port Arturi lähedal miini otsa ja läheb põhja. Surma saab admiral Stepan Makarov ja üle 500 meremehe.
30. USA president Theodore Roosevelt avab St. Louisis maailmanäituse.
30. Christian Hülsmeyer saab patendi DRP Nr. 165 546 seadme eest, millega on võimalik kinni püüda laevalt peegeldunud raadiosignaale. Tegemist on tulevase radari esimese eelkäijaga.

Ja veel…
Saksa keisri Wilhelm II suur armastus mereväe vastu ei jätnud mõju avaldamata ka moele. Enne Esimest maailmasõda sai suureks laste, noorte neidude ja küpsete daamide hulgas suureks moeks meremeeste kombel riietuda. Alates 1904. aastast hakkasid daamide seelikud ja kleidid tasapisi lühemaks muutuma, tuues esile nii ilusaid jalgu kui ka neid, mis teps mitte ilusad välja ei näinud.

MAI
13. Hiina ja Suurbritannia sõlmivad lepingu, mis lubab kulidel sõita kõigisse Briti kolooniatesse.
15. Lao Tang. Jaapani ristleja Yoshino (4160 t) põrkab kokku soomusristlejaga Kasuga, läheb ümber ning upub. 419 meeskonnaliikmest hukkub 329.
25. Saksa õpetajate päeval Königsbergis nõutakse, et kõik õpetajad oleksid kõrgharidusega.
26. Jaapanlased ründavad Kintšaud ja vallutavad 30. mail Dalnõi. Algab Port Arturi piiramine.

JUUNI
2. Sünnib Johnny Weissmüller (surn. 20. 1. 1984), olümpiavõitja ujumises 1924, 1928 ja kuulus Tarzani osatäitja.
10. Vene anarhist haavab Bernis Vene saadikut.
12./18. Berliinis toimub rahvusvaheline naistekongress.
14. Ebaõnnestub venelaste katse vabastada Port Artur.
15. Chigagos hukkub lõbusõiduaurikul Eastland puhkenud tulekahjus 812 inimest. Enamik hukkunutest olid lapsed.
16. Soome senatiametnik E. Schaumann tapab Vene saadiku Nikolai Ivanovitš Bobrikovi, kes oli alates 1898. aastast Soome kindralkuberner.
24. Vene laevastik üritab Port Arturist välja murda, kuid on sunnitud Jaapani sõjalaevade ägeda suurtükitule all tagasi pöörduma. Venelased kaotavad ühe laeva.
25. Saksa keiser Wilhelm II võtab oma jahi Hohenzollern pardal vastu Inglise kuninga Edward VII. Kuningas võtab osa Kieli nädalast ja pöördub 30. juunil jälle kodumaale tagasi.

JUULI
1. USAs St. Louisis avatakse III suveolümpiamängud.
5. Uueks Soome kindralkuberneriks nimetatakse vürst Ivan Obolenski. Tsaar peab uue kuberneri esmaseks ülesandeks Soome sihipärast ühendamist Venemaaga.
10. 33 sõjalaevast koosnev Saksa eskaader külastab Inglismaad.
28. Kirjutatakse alla Saksa-Vene kaubanduskokkuleppele. Kantsler krahv Bernhard Bülow kasutab soodsalt ära asjaolu, et Venemaa sõdib Jaapaniga ja määrib venelastele kaela kõrged tollitariifid.
28. Varssavi raudteejaamas tapab ühe anarhisti visatud pomm Vene siseministri Vjatšeslav Pleve.
29. Prantsusmaa katkestab diplomaatilised suhted Rooma kuuriaga. Prantsuse saadik lahkub Roomast ja Prantsuse välisminister Théophile Delcassé teatab Rooma nuntsiusele, et tolle missioon Pariisis on lõppenud.

Ja veel…
Teine Tour de France kujuneb skandaalseks jandiks. Tuleb ette võistlejate, nende mänedžeride ja saatjate sabotaažiakte teiste sõitjate vastu. Käiku läheb sügelemist tekitav pulber, liivapaber, mürk ja kõhulahtistid. Ei põlata ära ka rivaali kummide katkitorkamist. Paljud võistlejad lühendavad omavoliliselt võistlusmaad, lasevad jalgratast autol vedada või kasutavad isegi rongi. Henri Corneti võit on puhas farss.

AUGUST
3. Briti ekspeditsioonikorpus jõuab Lhasasse, mille dalai-laama on maha jätnud.
7. Edeni lähedal (Colorado, USA) hukkub raudteesilla kokkuvarisemise tagajärjel 125 inimest.
9. Rahvusvaheline kaevurite kongress Pariisis nõuab minimaalset töötasu, mis kindlustaks äraelamise, teiseks nõutakse kaheksatunnist tööpäeva.
24. Lahingus Liao-Yangi lähedal kaotavad jaapanlased ja venelased kumbki 20 000 meest. Venelased on sunnitud taanduma.
24. Vene-Jaapani sõda avaldab mõju ka sündmustele Euroopas. Suurbritannia ähvardab Saksamaad sõjaga, juhul kui viimane ei loobu söetranspordist Vene Balti mere laevastikule. Wilhelm II aga lubab oma nõole Nikolai II-le kindlat toetust ja teatab, et läheb neutraalsuses äärmise piirini.

Optimism peegeldub ka moes
20. sajandi esimese aastakümne mood oli värviküllane, elurõõmus ja optimistlik. Keegi ei osanud veel aimatagi, et tulevikus laastavad Euroopat tervelt kaks suurt sõda. Esialgu elasid aga jõukad kodanikud muretut elu. Tolle aja lemmikvärvid olid heledad, sõbralikud, väljendades ajastu optimismi. Kellel aga rahakott vähegi lubas, riietus siidi, šifooni või hiina siidi, mis särasid lillades, helesinistes ja roosades toonides. Lisakaunistustena kasutati rõivastel ka käsitsi maalitud pealiseid või tikitud lillemustreid. Niisama kunstipärased kui rõivad, olid ka daamide pluusid, kuigi mõned moeajakirjad hoiatasid liialduste eest. Eriti populaarseks muutusid nn. boleerojakid.

SEPTEMBER
4. Tsaar Nikolai II ukaas määrab kindlaks juutide liikumisvabaduse Venemaal.
7. Tiibet ja Suurbritannia sõlmivad lepingu, mille järgi Tiibetist saab Briti vasallriik. Hiina valitsus avaldab protesti.
20. Lennukiga Flyer 2 õnnestub vendadel Wright’l sooritada lend mööda suletud ringi. Oma täiustatud lennuaparaadil Flyer 2, mis on stabiilsem ja varustatud tugevama mootoriga (16 hj), õnnestub Wilbur Wright’l sooritada ringlend stardiväljaku ümber. Juba suuremaid lennukogemusi omades ja lennutehnikat parandades õnnestub vendadel veel samal aastal lennata ka kaheksat.
24. Hodgesi lähedal (Tennessee) põrkavad jaamaülema ja ühe rongijuhi süü tõttu kokku kaks rongi. 63 ohvrit.

Helen Keller lõpetab õpingud
24-aastane Helen Keller, kes on oma teisest eluaastast pime ja kurttumm, lõpetab Radcliffe kolledži ja saab doktori kraadi. Ainult tänu tohutule tahtejõule ja enesedistsipliinile ning tema hooldaja ja õpetaja Anne Sullivan Macy abile õnnestus tal sellise tulemuseni jõuda. Samuti aitas teda pimedate kiri ja võime huultele asetatud käe abil sõnu mõista. Pärast õpinguid tegutses Helen Keller sotsiaalhoolduse reformijana ja kirjanikuna. Kirjutas ka raamatu oma elust.

OKTOOBER
6. Hispaania sõlmib Prantsusmaaga salalepingu, mille järgi viimane tunnistab Põhja-Maroko Hispaania huvisfääri kuuluvaks.
6. „Saksa päeval“ tuleb St. Louisis kogu Ameerikast kokku 20 000 sakslast.
15.–18. Lahing Shao-ho lähedal. Ainuke nimetamisväärne venelaste edu. „Võidukas“ lahingus kaotas Vene armee umbes 40 000 meest.
21./22. Ööl vastu 22. oktoobrit tulistab Vene laevastik Põhjameres Doggerbanki lähedal 20 minuti vältel Inglise kalapaate, pidades neid eksikombel Jaapani torpeedopaatideks.
22. Varssavi, Vilniuse, Kiievi, Moskva ja Odessa sõjaväeringkondades toimuvad tegevteenistusse kutsumise vastased meeleavaldused. Rahvas skandeerib: „Elagu Jaapan!“ ja „Maha tsaar!“
30. Keiser Wilhelm II saadab tsaar Nikolai II-le liidulepingu visandi. Kaaskirjas on öeldud, et liit oleks „süütamisevastane tulekindlustusühing“. Vene välisminister krahv Lamsdorff takistab lepingu allakirjutamist, et mitte Prantsusmaad pahandada. Venemaa olevat nõus aitama Saksamaad ainult söe tarnimisel Vene sõjalaevastikule, muudes küsimustes tuleks aga läbirääkimistesse kaasata ka Prantsusmaa.

NOVEMBER
8. Theodore Roosevelt valitakse 26. USA presidendina oma ametikohale tagasi.
16. USA ostab 40 miljoni dollari eest kõik õigused Panama kanalile.
19. Washingtonis avatakse Saksa keisri poolt kingitud Friedrich Suure mälestussammas.
29. Vene ülikoolilinnades Peterburis ja Moskvas demonstreerivad üliõpilased ja töölised Kaug-Idas toimuva sõja vastu. Miitingutel lehvivad punased lipud. Kasakad ajavad meeleavaldajad laiali.
30. Taga-Kaukaasias levib koolera.
30. Jaapanlased vallutavad 203 m kõrguse strateegiliselt tähtsa kõrgendiku Port Arturi sadamast läänes.

Ja veel…
Berliinis Leipziger Strassel avatakse Euroopa esimene laiatarbekaupade kaubamaja. Wertheimi kaubamaja saab eeskujuks teistele analoogilistele projektidele mujalgi. Tolle aja kohta tavatu kaubavalik tõmbas ostjaid lausa magnetina ligi.

DETSEMBER
6. Ameerika president Theodore Roosevelt avaldab nn. „Corollarys“ 1823. aastast pärit Monroe doktriini, mille järgi USA näeb endas Lõuna-Ameerika politseivõimu.
10. Stockholmis ja Oslos jagatakse aasta Nobeli preemiaid. Preemia said Frédéric Mistral (Prantsusmaa) ja Jóse Echegaray (Hispaania) kirjanduse eest, Ivan P. Pavlov (Venemaa) meditsiini eest, John William Strutt Rayleigh (Suurbritannia) füüsika eest ja William Ramsay (Suurbritannia) keemia eest. Rahupreemia sai Rahvusvahelise Õiguse Instituut (Belgia). Pavlov sai Nobeli preemia tingitud ja tingimata reflekside uurimise eest.
11. Rooma paavst tühistab kardinalide vetoõiguse ja hoiatab, et tulevastel konklaavidel karistatakse neid kardinale, kes peaksid paavsti valimisel esinema ükskõik millise välisriigi valitsuse huvides.
16. Jaapani sõjalaevad lahkuvad Port Arturi lähedalt, et sõita vastu lähenevale Vene Balti mere sõjalaevade eskaadrile.

Ja veel…
* New Yorgis valmis ajalehe „New York Times“ tellimusel maailma kõrgeim hoone. Kahjuks ei tooda ära selle hoone kõrgust.
* Firma Renault võtab kasutusele hüdraulilised amortisaatorid.
* Hermann Anschütz-Kaempfe leiutab gürokompassi, mis aitab laevasõitu tunduvalt ohutumaks muuta.
* William Rubel leiutab ofsettrükimenetluse. Teatavasti toimub ofsettrükk metallplaadilt. Kuigi ofsettrüki eelised olid ilmsed, levis uus trükimenetlus väga aeglaselt. Praeguseks on ofsettrükk võetud kasutusele kogu maailmas.
* Ameeriklased George Hendee ja Oskar Hedstrom esitlevad esimest karburaatoriga mootorratast.

Tunnuspildil: Port Artur 1904. aastal.

©Peter Hagen