10 maailma kõige kallimat lahutust

6 minutit lugemist

Alguses kulges kõik rahumeelselt, Elanie ja Stephen (ka Steve) Wynn (75) läksid sõpradena lahku. Stephen kommenteeris lahutust nii: „Elanie on mu semu, ta on mu parim sõbranna. Ma armastan teda.“

Ilma igava ja tüütu lahutusprotsessita loovutas ta naisele poole ühiselt asutatud kasiino- ja hotelliettevõtte Wynn Resorts aktsiatest. Peale selle sai Elanie endale veel mõned kinnisvarad ja lemmikkunstteosed ühisest kunstikogust.
Kuid nüüd on sõbralikel suhetel juba ammugi lõpp: Elanye Wynn pole oma osaga enam rahul. Juba 2012. aastal esitas ta kaebuse, nõudes täielikku kontrolli oma osakute üle. Senine kokkulepe näeb nimelt ette, et ta tohib igal aastal müüa aktsiaid ainult 10 miljoni dollari eest. Suurema summa korral on vajalik teise osaniku nõusolek. Tegelikult on ahne naise huviorbiidis palju suuremad summad. Mängus on endise abielupaari võimupositsioon Wynn Resortis ja sellega seoses kogu ettevõtte tulevik. Praegu hinnatakse Wynn Resorti varade koguväärtuseks 13 miljardit dollarit. Kui Elanie Wynn peaks oma osaluse kasvõi osaliselt ära müüma, nõrgendaks see tublisti ka tema eksabikaasa positsiooni. Eestseisuse liikmed on ta juba direktori kohalt maha hääletanud. Põhjendus: Elanye Wynn on huvidekonfliktis, tal puudub vajalik sõltumatus aktsionäride huvides tegutsemiseks. Peaks Elanye aga protsessi võitma ja saama õiguse kõigi oma osakute üle, kukuks rahaahnele naisele sülle 1,3 miljardit dollarit, lisaks veel juba mainitud kinnisvarad ja kunstiteosed. Maailma kalleimat lahutust sellest siiski ei tuleks, ei piisaks ka esikohaks.
Maailma kalleimad lahutused oleksid järgmised:

10. Roman ja Irina Abramovitš: 300 miljonit dollarit.
Vene multimiljardär, juudi päritolu Roman Abramovitš (50) lahutas 2007. aastal oma 16 aastat kestnud abielu Irinaga (49). Kui alguses spekuleeriti kuni 1,5 miljardi dollariga, siis hiljem teatasid vene meediakanalid, et Abramovitš maksis oma endisele naisele 300 miljonit dollarit, lisaks sai Irina veel majad Inglismaal ja Moskvas, ühe jahtlaeva ja lennuki. Abielulahutuse põhjuseks olevat olnud miljardäri afäär vene modelli Daria Šukovaga.

9. Robert ja Sheila Johnson: 400 miljonit.
Pärast 30 aastat kestnud abielu lahutasid Robert (70) ja Sheila (68) Johnson 2000. aastal. Sheila teenis lahutusega 400 miljonit dollarit. Mõlemad olid asutanud telejaama Black Entertrainment Telvisioni (BET). Telejaama müümine USA meediakontsernile Viacom tegi paarist esimesed afroameeriklastest miljardärid USA-s. Huvitav on see, et Sheila abiellus hiljem William T. Newmaniga, kohtunikuga, kes kuulutas välja nende abielulahutuse.

8. Mel ja Robyn Gibson: 425 miljonit dollarit.
Lahutus oli Mel Gibsonile (61) eriti valusaks löögiks. Pärast seda, kui avalikkuse ette ilmusid pildid Melist ja vene lauljannast Oksana Grigorjevast, ruttas Robyn lahutust sisse andma. Gibson pidi pärast lahutust maksma naisele 425 miljonit dollarit. Vähe sellest, kohus leidis, et ta peab tulevikus naisele maksma poole oma tulevaste filmirollide sissetulekutest. Tõepoolest abilelulahutuse seadused on tehtud tõeliste meestevihkajate poolt!
Protsessi käigus ei kaotanud Gibson mitte ainult poole oma varandusest, vaid ka suhe Grigorjevaga jooksis kiiresti karile.

7. Graig ja Wendy McCaw: 460 miljonit dollarit.
Graig McCraw (67) asutas 1981. aastal mobiilsidefirma McCaw Cellular, mille ta hiljem müüs väidetavalt 11-12 miljardi dollari eest telekommunikatsioonikontsernile AT&T. Oma esimese naise Wendyga (64) tutvus ta Californias Stanfordi ülikoolis. Pärast 21 aastat kestnud abielu mindi lahku. Abielulahutus tõi Wendyle sisse 460 miljonit dollarit ning lühikest aega figureeris tema nimi Forbese 400 kõige rikkama USA elaniku nimekirjas.

6. Söör Chris Hohn ja Jamie Cooper-Hohn: 530 miljonit dollarit.
Londoni Hedge’ fondi mänedžeri, söör Chris Hohni (49) ja tema naise Jamie Cooper-Hohni (41) lahutus on Inglismaa ajaloo kulukaim. Kohtu ees vaidlesid mõlemad selle üle, kes kui palju saama peab. naine nõudis poolt varandust, mees pakkus ühte neljandikku. Ameeriklanna Jamie Cooper-Hohn väitis, et varandus väärtusega üks miljard naela (1,35 miljardit eurot) on loodud abielu ajal. Lõpuks mõistis naiskohtunik Jamiele 337 miljonit naela (457 miljonit eurot) ehk rohkem kui kolmandiku varandusest. Põhjenduseks toodi asjaolu, et Chris Hohn olevat oma „finantsgeeniusena“ andnud erilise osa ühise heaolu saavutamisse.

5. Adnan ja Soraya Khashoggi: 874 miljonit dollarit.
Peaaegu 20 aastat kestnud Saudi Araabia relvakaupmehe Adnan Khashoggi (81) ja tema naise Sorya (tunnuspildil) lahutusprotsess kujunes ajaloo kulukaimaks.
Mõlemad abiellusid 1961. aastal, kusjuures naine astus islami usku ja muutis oma nime Sandra araabiapäraseks Sorayaks. 13 aastat hiljem andis paar lahutuse sisse, kuid lahutusprotsess venis ja venis. Lõpuks pidi Khashoggi oma endisele naisele maksma 874 miljonit dollarit (808 miljonit eurot).
Adnan Khashoggi oli tollal oma 4 miljardilise varaga maailma rikkaim mees. Talle kuulus näiteks 12 kinnisvara (nende hulgas Marbellal, Pariisis, Cannesis, Madridis ja Monte Carlos), 200 eksootilist looma, 100 limusiini ja 75 miljonit dollarit maksnud luksusjaht.

4. Harold ja Sue Ann Hamm: 995,5 miljonit dollarit.
2012. aastal lahutasid oma 24 kestnud abielu Harold (69) ja Ann Hamm. Continetnali šeff Haroldil oli selleks ajaks varandust 11 miljardit dollarit. Kuulu järgi polevat paar teinu abielulepingut, mis tähendab seda, et lahutuse korral saab Ann automaatselt pool mehe varandusest endale. Pärast 10 nädalat kestnud protsessi otsustas kohus, et Harold peab oma lahutatud naisele maksma 995,5 miljonit dollarit, sellest 322,7 miljonit otsekohe ja ülejäänud summa igas kuus 7 miljoni dollari kaupa. Küll aga ei selgitanud kohus, kuidas on võimalik kuus 7 miljoni dollariga ära elada!

3. Bernie ja Slavica Ecclestone: 1 miljard dollarit.
Vormel 1 šeff Bernie Ecclestone (84) lahutas 2009. aastal oma naisest Slavicast (56). Meedias spekuleeriti, et Slavica sai 1-1,2 miljardit dollarit. Kui Bernie 2014. aastal seoses altkäemaksuafääriga Münchenis kohtu ette astus, selgus ametlikest dokumentidest, et asi oli hoopis vastupidi: Slavica maksab oma endisele mehele igal aastal alimente 100 miljonit dollarit ja seda 10 aastat.
Loo tagapõhi: 1990. aastatel kandis Ecclestone ootamatult oma Vormel 1 osakud üle naisele, kes omakorda paigutas varanduse heategevusfondi Bambino, mille asukohaks oli maksuparadiis Liechtenstein.

2. Alec ja Jocelyn Wildenstein: 2,5 miljardit dollarit.
1999. aastal jättis kunstikaupmees Alec Wildenstein († 67) maha oma naise Jocelyni (74). Pika ja vaevalise lahutusprotsessi käigus mõisteti Jocelynile 2,5 miljardit dollarit (2,3 miljardit eurot), lisaks veel 100 miljonit dollarit alimente aastas. Meedias liikunud kõlakate järgi ei tohi naine seda raha kasutada iluoperatsioonide jaoks. Alec Wildenstein suri 2008. aastal ja pole täpselt teada, kas elatisraha maksmist lesele jätkatakse või mitte. Jocelyn Wildenstein on eelkõige kuulus oma arvukate iluoperatsioonide poolest, mis on muutnud ta tõeliseks peletiseks ja tänu millele sai hüüdnimeks „kassnaine“.
1. Dmitri ja Jelena Rõbolovlev: 4,5 miljardit dollarit.
Dmitri Rõbolovlevi (48) ja Jelena Rõbolovleva lahutus 2014. aastal kujunes kõigi aegade kõige kallimaks. Mõlemad tutvusid Permis meditsiini õppides, oma esimese miljoni ajasid nad kokku erapraksises. Miljardäriks sai Dmitri siis, kui müüs oma osakud Venemaa suurimale väetisetootjale. Tuntuks sai ta eelkõige prantsuse jalgpalliklubi AS Monaco ülesostajana. Genfi kohus otsustas, et Dmitri peab poole ehk 4,5 miljardit dollarit oma varast Jelenale loovutama. samuti arvukad kinnisvarad, nende hulgas kaks USA kõige kallimat maja ja Skorpiose saare Kreekas, samuti kinnisvarad Genfis ja kaks villat Skiressort Gstaadis. lahutuse põhjuseks peetakse Dmitri arvukaid armuafääre, mida Jelena lõpuks enam taluda ei suutnud. Ajalehele „The Telegraph“ antud intervjuus rääkis Jelena olengutest jahtidel, millest võtsid osa tema mees koos oma „noorte vallutuste“ ja oligarhidest sõpradega.

©Peter Hagen

NB! Loe ka
Ebavõrdse abielu karid
Malbete madonnade tegelik pale